Effect van kleur op de ruimtebeleving

25 oktober 2022

Bijna iedereen wil een ruimtelijk gevoel hebben in huis. Met het aanbrengen van kleurvlakken kunnen belangrijke ruimte en sfeereffecten zoals een ruimtelijk gevoel, bereikt worden. Met het aanbrengen van kleuren kan namelijk de ruimte in optische zin flink beïnvloed worden.  Met de gemaakte keuzes kunnen ruimten, hoger, lager, breder of smaller, kleiner en groter lijken. Dit kan door gericht te kiezen voor donkere of lichte kleuren en koele of warme kleuren.

Ruimtelijk effect in de kamer creërenRuimtelijk effect creëren met lichte weinig contrasterende kleuren.


Het verbreden van een ruimte kan door op de muren lichtere kleuren toe te passen zodat ze optisch verder van je af komen te staan. Het plafond komt juist dichterbij waardoor het lager oogt.

Ruimte optisch verhogenMaak je de muren donkerder dan het plafond en de vloer dan lijkt de ruimte hoger.


Ruimte optisch verkleinen met kleurIs de achterwand donkerder dan de overige muren, de vloer en het plafond dan lijkt de ruimte minder diep,

Muur in een ruimte accentueren met kleurDoor enkele muren in een donkere of felle tint te schilderen geef je meer accent aan de ruimte en dus meer leven. Ruimten die niet helemaal vierkant zijn lenen zich hier optimaal voor.


Ruimten verbinden met kleurDoor het plafond in dezelfde kleur te schilderen kan je ruimten ook met elkaar verbinden

Ruimten die open (zonder deur) met elkaar verbonden zijn lenen zich hier erg goed voor. Voor extra verbinding kan het bovenste stukje van de muur ook mee geschilderd worden waardoor een eventueel koofje boven de doorgang ook wegvalt. Let wel op, wanneer je alleen het plafond donker maakt en de muren en de vloer licht houdt, dan lijkt het plafond wel lager. Wanneer je kleurverschil verticaal toepast dus op de muren kan je een deel van de ruimte juist ook goed scheiden van de rest van de ruimte.

Met een goede afstemming van alle kleuren binnen een woning worden de overgangen geleidelijk waardoor er een aangename eenheid ontstaat. Er vormt zich een ruimtelijker beeld dan bij het gebruik van verschillende kleuren in dezelfde ruimte omdat door het contrast tussen kleuren ook grenzen worden aangebracht.


Naast optische beïnvloeding van de verhoudingen kan ook meer een gevoel/ emotie opgewekt worden. In grote ruimten kunnen warmte tinten bijvoorbeeld zorgen voor een fijne sfeer omdat het interieur met deze tinten intiemer wordt. In kleine ruimte kan bijvoorbeeld beter een intieme sfeer gecreëerd worden met lichtere tinten als créme of voor combinaties van offwhite kleuren met zwart. Anders wordt de ruimte optisch teveel verkleint waardoor het lijkt alsof de kleuren op je af komen.

Matte donkere kleuren camoufleren oneffenheden en zijn een ideale manier op foutjes te verdoezelen.

Afstand is eveneens belangrijk bij het voorkomen van kleuren. Van dichtbij is een kleur intenser dan op een afstand. Daarom zijn heldere en donkere kleuren in een grote ruimte minder opdringerig dan in een kleine ruimte.


Reactie plaatsen