Aardetinten voor het interieur

Specifieke kleurgroepen

25 oktober 2022

In het artikel hiervoor ging het over de kleurgroepen uit de Ittense kleurencirkel. Naast deze kleurgroepen zijn er nog een aantal specifieke kleurgroepen, die niet in de kleurencirkel te vinden zijn, maar die onmisbaar zijn in een uitgebalanceerd kleurenpallet voor je huis.

Naturel en aardetinten 

Naturelle tinten zijn meestal tertiaire tinten, tinten die in de natuur voorkomen. Voor de toepassing in het interieur worden ze vaak vermengd met veel wit of lichtgeel. Denk aan ivoor, zand, chocolade en taupe kleuren maar ook okergeel, honing en crème. Deze tinten geven een sfeervol en rustig effect en bovendien kunnen ze omgevingskleuren afzwakken en dus neutraliseren. Door deze tinten met wit, zwart of een felle accentkleur te combineren wordt het kleurbeeld vaak wat pittiger. Een bekende naturelle kleur is de kleur Mushroom van Vestingh Paint and Craft.

Naturelle kleuren kleurinspiratie aardetinten

Luxueuze tinten

Bij luxueuze tinten gaat het om tinten die horen bij de klassieke interieurstijlen. Denk aan bordeauxrood en warm messing. Meer hierover kan je lezen in dit artikel.

Deze tinten kunnen voor een hedendaags effect ook heel goed worden gemixt met een contrasterende kleur. De paarstinten geven een beschaaft effect: Bordeaux bijvoorbeeld is een rijke, elegante en fluwelige kleur die stijl geeft aan een interieur.

Pasteltinten

Een pastelkleur is een zachte kleur die ontstaat door een zuivere kleur te vermengen met een grote hoeveelheid van een lichte kleur meestal wit of lichtgeel maar lichtgrijs kan ook. Alle pasteltinten passen van nature bij elkaar. Deze tinten scheppen een ruimtelijke, luchtige sfeer en worden vaak ten onrechte geassocieerd met vrouwelijkheid. In combinatie met wit, grijs en naturellen geven ze een frisse ruimtelijke uitstraling. In combinatie met zwart en RVS worden pasteltinten wat pittiger en moderner. Iets vergrijsde pasteltinten passen goed in de landelijke interieurstijl.

Pastelkleuren kleurinspiratie

Historische kleuren

Dit zijn kleuren die specifieke passen in een bepaalde bouwperiode en interieurstijl. Met name bij renovatie kan dit terug komen. Farrow and Ball is een verfmerk dat bekend staat om de historische kleuren maar ook het Nederlandse Sigma heeft een collectie. Deze kleuren zijn erop gericht om de historische sfeer van toen met verf van nu weer te geven. Vanuit de historische beelden stellen zij kleuren samen. Voorbeelden van Sigma collecties zijn: Hollandse Buitenkleuren; Hollandse jaren 30 etc.

Reactie plaatsen