Voorbeeld analoog kleurenschema pastellen

Analoog kleurenschema

07 februari 2023

Een analoog kleurenpallet is een kleurenpallet dat bestaat uit drie opeenvolgende kleuren. Hierin kan je het kleurenwiel volgen. Een dergelijke kleurencombinatie is veelzijdig, maar door de verschillende kleuren kan het ook heel overweldigend zijn. Om hier meer balans in aan te brengen is het aan te raden om één dominante kleur te kiezen en de andere twee kleuren te gebruiken als accentkleur.

Analoog kleurenschema kleurencirkel

De betekenis van Analoog in het Nederlands is overeenkomstig of gelijkend op. Dit kan je als hulpmiddel gebruiken. De drie opeenvolgende kleuren hebben vaak  namelijk een verbindende factor is zich. Bijvoorbeeld de combinatie roodoranje, rood en roodviolet zoals hierboven. Al deze drie kleuren hebben een rode component in zich.

Wit, grijs en zwart zijn echter een uitzondering op de regel. Ondanks dat je ze kan ziet als opeenvolgende tinten bevatten ze geen kleur en kunnen daarmee geen analoog kleurenschema vormen. Wel kunnen wit, grijstinten en zwart gebruikt worden om kleuren te verzwakken of te transformeren. Zo ontstaat analoge kleurenschema’s met kleuren die niet direct in de kleurencirkel staat zoals Quartz Roze, Saliegroen en Nude. Het voordeel van het gebruik van deze reeds verzwakte tinten is dat het kleurenpallet ook minder overweldigend is. De kleurcontrasten worden namelijk veel minder.

 Voorbeeld analoog kleurenschema pastellen

Nude is een term die initieel is vernoemd naar de West-Europese huidskleur. Tegenwoordig bestaan er meer verschillende Nude-tinten. De nudetint in deze context is een bleke tint van bruin en wit. Wanneer je Nude in het midden zet dan zal de kleur links ervan meer roze worden en de tint meer rechts zal meer neigen naar groen.

Saliegroen is een aardse grijsgroene kleur. Zet je deze in het midden dan zal hij naar rechts steeds meer blauw groen worden en naar links meer naar een rood bruin.

Kwarts roze is een kleur die ontstaat wanneer rood gemengd wordt met heel veel wit. In 2016 was het de kleur van het jaar van pantone. Het is een hele vrouwelijke en delicate kleur die gevoelens van romantiek en gevoeligheid oproept. Wanneer je deze kleur in het midden van een analoog kleurenpallet zet dan gaan de kleuren links steeds meer naar lila en worden de kleuren aan de rechterkant steeds meer oranje/ beige met kleuren zoals Peach.

Dergelijke kleurenschema's kan je ook in de natuur terugvinden zoals bijvoorbeeld in een zonsondergang of opgang.

Kleurinspiratie zonsondergang Analoog kleurenpallet


Reactie plaatsen