Wat is interieur?

12 oktober 2022

De keuzes binnen de vormgeving van het interieur kunnen best complex zijn. Het interieur bestaat namelijk uit veel verschillende onderdelen die allemaal in meer of mindere mate met elkaar samenhangen. Om deze samenhang duidelijker te beschrijven wordt er in de interieurvormgeving onderscheid gemaakt tussen decor en stukken. 

Het decor: Is de groep voor de aankleding van de ruimte bestaande uit bekleding van wanden, vloeren en plafonds, ramen en houtwerk waarvoor materialen, kleuren en type uitvoering gekozen wordt.

De stukken: Dit is de groep voor de inrichting van de ruimte bestaande uit meubels, verlichting, accessoires, planten en kunst. Ook hiervoor worden uitvoeringskeuzes gemaakt en wordt er een plaats in het interieur gekozen.

Het decor en de stukken vormen dus samen het interieur. Aangezien zij bij elkaar horen is het belangrijk om een goede afstemming tussen beide te maken zodat een evenwichtige vormgeving ontstaat. Een evenwichtige vormgeving kan gemaakt worden door te kiezen voor een duidelijke interieurstijl waardoor keuzes een harmonieuze en stijlvolle vormgeving creëren. Alle onderdelen komen dan namelijk uit een en dezelfde interieurfamilie. 

Naast uiterlijke vormgeving (esthetisch) speelt ook het praktisch gebruik van het interieur (functionaliteit) een belangrijke rol in het samenstellen van een interieur. Het decor en de stukken zijn namelijk vooral ook gebruiksvoorwerpen die in die context ook aan de wensen voor die functie moeten voldoen. Bij het bedenken van een nieuw interieurontwerp of het aanpakken van woonproblemen in een bestaand interieur zit de sleutel tot succes dan ook vaak in de samenhangende benadering van functie versus vormgeving. Alleen de functie aanpakken maar niet de vormgeving zal over het algemeen niet het gewenste resultaat opleveren. De verwachtingen die men van meubels in de winkel heeft worden thuis in het huidige decor lang niet altijd waargemaakt. Een mooi meubel dat achteraf niet voldoet in het gebruik zal u uiteindelijk toch niet goed bevallen. Daarom is het belangrijk dat het decor en de stukken niet alleen worden afgestemd op elkaar maar ook goed op het gebruik door de bewoners.

Bovendien maken het decor en de stukken onderdeel uit van een ruimte met een bepaalde afmeting en allerlei vaste onderdelen die hierin zijn geplaatst, zoals ramen en deuren. Iedere ruimte bied mogelijkheden, uitdagingen en beperkingen waarmee rekening gehouden moet worden bij de keuzes voor het decor en de stukken en de plaats die zij in de ruimte krijgen. Een lichte doorzonkamer vraagt om andere interieurbeslissingen dan een monumentale ruimte of donkere zolderkamer. Voor al deze verschillende situaties zijn eigenlijk altijd oplossingen te bedenken en juist daarom is her belangrijk dat bij deze interieurkeuzes rekening gehouden wordt met de mogelijkheden en beperkingen.

Soms kunnen er in een ruimte door een kleine verbouwing grote verbeteringen worden aangebracht. Denk hierbij aan het veranderen van de draairichting of de positie van de deur, het plaatsen van een dakkapel of een extra wand. Het zoeken naar dit soort oplossingen is zeker ook een belangrijk gereedschap van een interieurdesigner.

Reactie plaatsen