Wanneer schakel ik een interieurarchitect in?

De interieurarchitect

28 februari 2023

In de interieurbranche heb je verschillende specialisten die geschikt kunnen zijn voor het realiseren van jouw droomhuis. De keuze voor een specialist hangt af van de mate waarin jij advies wil en de grote en uitgebreidheid van jouw interieurproject.

 

Wat doet een interieurarchitect?

Een interieurarchitect is verantwoordelijk voor het ontwerpen van het interieur van gebouwen en woningen. Een interieurarchitect betrokken worden bij een interieurproject voor aanvang van de bouw van een woning, gedurende de bouw van een woning of wanneer de bouwwerken zijn voltooid en er een eventuele verbouwing moet plaats vinden.

Niet iedereen mag zichzelf interieurarchitect noemen. De beroepstitel interieurarchitect is namelijk beschermt. Een interieurarchitect mag zichzelf pas zo noemen nadat hij/ zij een master hiervoor heeft afgerond, twee jaar werkervaring heeft én ingeschreven staat in het architectenregister.

 

Wanneer schakel ik een interieurarchitect in?

Ga je flink verbouwen of zelfs nieuwbouwen en wil je al in de ontwerpfase van de woning zelf, voordat er iets gebouwd is, input hebben van een ontwerper. Ga dan voor een interieurarchitect. Zij hebben de technische kennis om het maximale uit jou verbouwing te halen. Architecten werken volgens het bouwbesluit en zijn op de hoogte van de NL-regelgeving en wat technisch haalbaar is tijdens een verbouwing.  Zij denken dan ook mee over de eisen waar een verbouwing en nieuw interieur aan moet voldoen. Indelingsplattegronden, routing, licht- en elektraplannen werken zij dan ook uit in 2D. Ook kunnen zij technische (bouw) tekeningen maken en een 3D visualisatie maken van sfeer, kleur en meubilair (maatwerk) in een ruimte.
 

Staat het ontwerp van de woning al en heb je bijvoorbeeld al een aannemer die het huis of een uitbouw bouwt of wil je je huidige interieur een flinke opfrisbeurt geven? Dan is een interieurontwerper een meer passende én goedkope optie.

Reactie plaatsen