Interieurtrend 2023 Layered Spaced
21 december 2022 

Interieurtrend 2023 Layered Spaced

Vanuit de waardentrend Metamorph reality volgt de stijltrend Layered Spaced. Metamorph is in de geologie gesteenten die door metamorfose uit andere gesteenten zijn ontstaan. Metamorf gesteente is stollingsgesteente of sedimentgesteente, dat onder hoge temperatuur en hoge druk vervormd is. Functies van het huis zijn namelijk in de afgelopen (corona) jaren verschoven. Fysieke ruimten zijn elkaar gaan overlappen. Het lijkt alsof we ons leven kunnen uitklappen en in elkaar kunnen schuiven.

In deze multi layered reality waar plaats, tijd, functie en realiteit door elkaar lopen, is er steeds minder ruimte tussen de echte en de onlinewereld. Dit geeft mensen de mogelijkheid om meer dimensies toe te voegen aan hun leven maar waardoor grenzen ook meer vervagen.

Dit gecombineerd met het door urbanisatie steeds kleiner wordende woonoppervlak aan de ene kant en de behoefte om meerdere functies aan eenzelfde ruimte toe te dichten aan de andere kant, verandert ons interieur. Hierdoor ontstaan vertrekken die multifunctioneel zijn en een gelaagdheid in zich lijken te dragen. Denk hierbij aan oplossingen voor o.a. thuiswerkplekken.  Om de gelaagdheid te versterken zien we ook op muren en bij wand- en vloerdecoratie vlakken ontstaan die in elkaar grijpen of over elkaar lijken te vallen. Er wordt gespeeld met effecten die het gevoel geven dat er meer ruimte is dan alleen het fysieke oppervlak. Het kleurgebruik wordt ingezet om dit effect te versterken. Om dit te bereiken kunnen verschillende soorten kleurcontrast gebruikt worden, zoals: licht/donker, warm/koud en helder/vergrijsd

Door deze veranderende ruimten ontstaat ook de noodzaak/ wens om binnen ruimten een meer private plek te hebben om afgezonderd te ontprikkelen, te werken of een boek te lezen. Een Quiet zone.

interieurtrend 2023 Layered Spaced

Vormen

De gebruikte vormen zijn redelijk basic en terug te voeren tot rechthoek en cirkel. Vaak overlappen verschillende vormen elkaar of lijken ze elkaar te doorsnijden. Daarnaast hebben veel meubelstukken ook afgeronde vormen.

Kleurgebruik

De gebruikte kleurkaart is divers en is bewust opgebouwd uit licht en donker, warm en koud en fel en vergrijsd. Door deze kleurcontrasten te gebruiken in een setting wordt deze ruimtelijker.

Materialen

Over het algemeen zijn de materialen glad en onuitgesproken. Waar mogelijk worden de materialen in contrast toegepast waardoor het product of de ruimte een extra dimensie krijgt.

Dessins

De gebruikte dessins bestaan vaak uit vlakken die elkaar overlappen of doorsnijden. Meestal gebeurt dit in een rechte lijn en soms in een diagonale lijn. Door deze overlappingen ontstaan onverwachte vormen en vlakverdelingen. Dit wordt ook toegepast op transparant of semitransparant materiaal


Beeldcredits: InRetail

Reactie plaatsen