Interieurtrend 2023 Existential Power
21 december 2022 

Interieurtrend 2023 Existential Power

Vanuit de Waardentrend Earthgency volgt de stijltrend Existential Power. Earthgency is een samenvoeging van earth en urgency wat niet verwonderlijk staat voor de urgentie van klimaat en het besef dat wij als mensen onderdeel zijn van de natuur en niet de baas over. De bewustwording dat als we de aarde redden, we onszelf en toekomstige generaties ook redden zorgt voor nog meer urgentie.

Existential Power brengt de kracht van de natuur naar binnen in ruwe en massieve materialen en zware kleuren varierend van asgrijs naar diepe donker blauw en natuurlijk verschillende groentinten.

Waar Sustainable Hedonisme de natuur op een elegante manier naar binnen haalt doet Existential Power dat een stuk robuuster. De natuur is een ontzagwekkend element in onze leefomgeving. Alle gebruikte vormen worden organisch. Veel vormen worden direct ontleend aan de natuur. Rots-, steen- en keivormen hebben de overhand. Het lijkt alsof de natuur ons huis binnendringt en het overneemt. Alsof de natuur zijn oerkracht om te overleven toont. Naast de gebruikte vormen zijn ook de materialen natuurlijk en/of milieubewust. Uiteraard gaan de organische vormen en het milieuvriendelijke/ biobased/ circulaire materiaalgebruik gepaard met een natuurlijk kleurgebruik, inclusief diepe, donkere tinten die de extreme kracht van de natuur aangeven.

Interieurtrend 2023 Existential Power

Vormen

De vernieuwing in dit thema zit in het gebruik van grillige en organische vormen. Dit versterkt de natuurlijke en/of handgemaakte uitstraling. Dit sluit ook aan bij een andere waarde die we zien in de trends namelijk Perfectly Imperfect.

Kleurgebruik

Het kleurgebruik is natuurlijk en gebalanceerd. Er is veel aandacht voor grijs-, bruin- en groentinten. Deze worden aangevuld met enkele diepe, donkere tinten die de oerkracht van de natuur symboliseren.

Materialen

De gebruikte materialen zijn natuurlijk en/of gerecycled en hebben altijd een milieubewust uitgangspunt. Ze hebben een ruwe en onbehandelde, ruige uitstraling. Steen- en rotsachtig materiaal speekt tot de verbeelding. Momenteel worden er veel nieuwe oplossingen gezocht voor minder milieubelastende materialen. Dit gebeurt zowel in de textielindustrie als in de harde materialen en vooral ook in de kunststofbranche. Veel besproken vernieuwingen gaan over het gebruik van mycelium (een snelgroeiende schimmel) en algen voor bioplastic of textielverf.

Dessins

De gebruikte dessins bestaan veelal uit natuurlijke structuren, reliëfs, grillige strepen, maar ook lava- of steenstructuren.


Beeldcredits: InRetail

Reactie plaatsen