Vliesbehang

09 november 2022

Vliesbehang bestaat uit verschillende laagjes en wordt gemaakt van verschillende vezels zoals polyester, viscose en eventueel cellulose. Samen met een aantal bindmiddelen worden ze tot een laag geperst. Vlies heeft twee grote voordelen: het is gemakkelijk aan te brengen en dankzij de vezelige structuur kunnen er decoratieve elementen in verwerkt worden. Het geeft dan ook snel resultaat wat heel bevredigend werkt. Vliesbehang met print schilder je namelijk niet over, je hebt na het behangen het resultaat al.

Het is wel belangrijk dat de ondergrond geëgaliseerd is en is geïsoleerd met een primer. Dun vliesbehang is doorschijnend en moet eventueel nog overgeschilderd worden. Het is een synthetisch materiaal dat geen water opneemt. Je kan de lijm gewoon op de muur smeren om vervolgens het vliesbehang hier overheen te plakken. Met speciale rollertjes kunnen de naden goed op elkaar aangesloten worden. Voor het afsnijden van randje in hoeken, stopcontacten of bij deuren kan het beste een standymes gebruikt worden. Omdat vliesbehang maatvast is en dus niet krimpt krijg je geen blazen of openstaande naden.

Wanneer het vliesbehang een patroon heeft moet er wel rekening gehouden worden met het verlies wat afgesneden moet worden om verspringing van het patroon tegen te gaan.

Een goed zwaar vliesbehang overbrugt probleemloos barsten in een gepleisterde muur. Daarbij is het behang schokbestendig en kan het bijna niet scheuren. Het is overschilderbaar en te bedrukken. Ook kunnen middels coatings effecten worden aangebracht. Vlies is afbreekbaar en daardoor milieuvriendelijk. Ook laat het waterdamp door waardoor de muren niet beschimmelen.

Vliesbehang verwijderen is niet moeilijk. Je trekt simpelweg de stroken droog van de wand. Je hoeft niets af te stomen, voor te weken of af te krabben en je kunt direct weer opnieuw behangen. Omdat het makkelijk te verwijderen is, is het dus ook makkelijk wisselen als je uitgekeken bent om het dessin. Dit scheelt weer een hoop tijd met een behangafstomer.

Reactie plaatsen