Pleister/ stucwerk

09 november 2022

Een pleisterlaag is een dunne laag van kalk en/ of cement en gips met zand, die vlak op de muur wordt gesmeerd. Pleisterwerk wordt ook wel stucwerk genoemd en is een gladde wandafwerking zonder naden die geschikt is als ondergrond voor behang of verf. 

Er zijn verschillende afwerkingsvormen afhankelijk van het materiaal waarmee de wand daarna nog wordt bewerkt, zo kan een muur behangklaar, schilderklaar, tegelklaar of spuitklaar worden opgeleverd. Bij een schilderklare afwerking is het pleisterwerk wat dikker en egaler zodat de wand een mooie effen ondergrond biedt voor de muurverf.

Ook is het vaak mogelijk om stucwerk al op kleur te laten brengen waardoor schilderen niet meer nodig is. Doordat het stucwerk dan door en door gekleurd is heeft het ook als voordeel dat als er een beschadiging optreed er geen kleurverschil is. Een schilderklaar gestucte wand kan steeds opnieuw van een nieuwe laag verf voorzien worden

Bij behangklaar gestucte wanden kan het zijn dat het stucwerk er mee af komt als je een oude laag behang eraf haalt om hier vervolgens een nieuwe laag overheen te doen.

Reactie plaatsen