Muurverf

11 november 2022

Verf is een bekende en makkelijke manier om wanden af te werken. Je brengt het aan met een kwast of verfroller en laat het vervolgens drogen. Bijna iedereen kan het en omdat verf ook niet zo duur is en als het droog is ook weer makkelijk te overschilderen is, is het een populaire manier van wanden afwerken.

Het kost wel tijd, niet perse het verven van een muur zelf maar wel het egaliseren, stof- en vuilvrij maken en het afplakken. Toch kan je daarna wel een aanzienlijk resultaat krijgen. Een frisse muur of juist veel meer sfeer. Kleur draagt ook bij aan de manier waarop een interieurstijl tot leven komt.
Maar binnen de verschillende verf merken zijn er ook verschillende eigenschappen en samenstellingen van verf.

 

Reguliere verf

Verf bestaat voornamelijk uit bindmiddel en pigmenten (kleurstoffen), wat word aangevuld met onder andere oplos- en verdunningsmiddelen. De meeste reguliere verven hebben een bindmiddel op basis van aardolie, een fossiele grondstof. Daarnaast hebben de verven vaak een chemische behandeling ondergaan waardoor ze toxische eigenschappen hebben. De chemische stoffen in verf worden ook wel VOS's genoemd, vluchtige organische stoffen (Volatile Organic Compounds VOC). Deze VOS’s zorgen voor de sterke geur in sommige reguliere verven en komen in de lucht terecht als de verf droogt. Dit is slecht voor je binnenklimaat en goed ventileren is dan ook echt belangrijk. Helemaal als je van plan was diezelfde nacht nog weer in die kamer te slapen.

Vanwege alle chemische stoffen moet je reguliere verf afgeven bij een chemisch afvalpunt en kan je kwasten en rollers beter niet uitspoelen vanwege de schade die het aan kan brengen aan het milieu. Ook is het zo dat je bijvoorbeeld bij latexverf de muur en/ of plafond een soort van dicht lamineert. Er vormt zich een plasticachtige laag over de muur waardoor deze niet meer kan "ademen".  

Duurzame verf

Duurzame verf daarentegen bevat een bindmiddel van 100% natuurlijk materiaal en is bijna altijd op waterbasis. De bewerking van duurzame verf is ook anders waardoor deze veel minder of zelfs niet meer toxisch is. Duurzame verf ontwikkeld zich steeds meer en er zijn nu al varianten op de markt die kwalitatief beter zijn dan reguliere verf.  Doordat er in verf op waterbasis veel minder VOS’s zitten ruikt de verf ook niet zo sterk (bijna geurloos) en komen deze VOS's niet in de lucht terecht, goed voor je binnenklimaat!

Reactie plaatsen