Kleur van interieurobjecten
Materiaal absorbeert en reflecteert bepaalde lichtstralen, waarbij gladde oppervlakten makkelijke licht reflecteren dan ruwe. Een object verkrijgt dan ook zijn kleur doordat het bestaat uit een bepaald materiaal en doordat het bepaalde pigmenten en kleurstoffen bevat. Porselein bijvoorbeeld is glad en reflecteert veel licht. Een groene porseleinen bloempot absorbeert alle kleuren van het licht behalve de groene, de groene lichtstraal wordt gereflecteerd. Textiel is zacht en grover van structuur. Een groen textiele kussen reflecteert ook het groene licht maar door het materiaal minder sterk en zuiver, hierdoor lijkt de kleur doffer. Vervolgens wordt het signaal via ons netvlies in onze hersenen opgevangen en wij herkennen deze specifieke groene kleur. De andere kleuren worden geabsorbeerd en omgezet in warmte.
Een wit oppervlak reflecteert alle lichtkleuren waar een zwart oppervlak alle lichtkleuren absorbeert. Wit en zwart zijn officieel dan ook geen kleuren.
Ieder object krijgt dus een kleur die alleen dankzij de lichtstralen zichtbaar wordt. De lichtgolven hebben dus op zichzelf geen kleur, de kleur ontstaat pas in de ogen als de lichtgolven via de gevoelige cellen in het netvlies zijn gevoerd. Deze cellen bestaan uit zogenaamde kegeltjes en staafjes (ook wel fotoreceptoren genoemd). De kegeltjes zijn verantwoordelijk voor het zien bij daglicht en voor het waarnemen van kleuren.
Zonder licht zie je geen kleur. Is er weinig licht, dan wordt er ook weinig licht weerkaatst en ontvangt het netvlies weinig licht, de omgeving en de kleuren lijken dan donkerder. De kegeltjes kunnen niet functioneren bij schermerlicht, hiervoor zijn ze te ongevoelig. De staafjes zijn wel gevoelig en juist bedoeld voor de waarneming bij weinig licht. Als in de ogen een storing is in de waarneming van kleuren dan wordt dit veroorzaakt doordat een van de drie kleurkegeltjes ontbreekt, dit staat bekend als kleurenblindheid.
Leuk weetje: Staafjes en kegeltjes moeten zich nog ontwikkelen vanaf de babytijd tot aan de pubertijd om echt alle kleuren te zien. Het is bekend dat baby’s als eerste de kleuren rood en fel paars kunnen zien, de andere kleuren leren ze te zien in de eerste drie maanden. Waarbij blauw en bruin de meeste moeite kosten. Voor een babykamer kan dus voor een baby een boeiender omgeving gecreëerd worden doormiddel van enkele rode accenten in plaats van alleen maar beige ;) Doe dit echter niet te overdadig want dan kan het juist een te prikkelrijke omgeving worden en juist voor onrust zorgen bij de baby.