De invloed van het licht op kleur
We kunnen alleen kleur zien door het licht dat via een object reflecteert. Licht en de mate waarin dit wordt toegediend is dus belangrijk voor de weergave van kleuren in het interieur. Een gekleurde wand tegenover een raam lijkt veel lichter dan eenzelfde kleur op de muur van de ramen zelf. De lichtinval en kunstlicht in de ruimte bepalen daarom ook voor een groot deel hoe de kleur over komt.
Met kunstlicht wordt het daglicht nagebootst, maar de gekozen lichtbron en het armatuur hebben invloed op de kleurweergave. Daarom is het altijd het beste om de definitieve kleuren in de ruimte zelf te kiezen en te beoordelen aan de hand van het type licht in de ruimte. In een ruimte waarin weinig of geen daglicht is, moet de gekozen kleur dus altijd worden beoordeeld bij het daar schijnende kunstlicht.
De invloed van lichtkwaliteit
Met de lichtkwaliteit bedoelen we het karakter van het daglicht. Licht van de noordzijde is koud en oostelijk licht is warmer, maar toch kouder dan het volle warme middaglicht van het zuiden en westen. Ter compensatie worden in de interieurvormgeving voornamelijk warme kleuren toegepast in makers met koel licht en koele kleuren in kamer met warm licht.
Warm licht accentueert warmte en neutraliseert koele kleuren. Warm licht is vriendelijk en heeft de neiging objecten te verenigen. Koud licht vergroot de ruimte, schept een kille atmosfeer en doet objecten op zichzelf staan. In mengkleuren zoekt gekleurd licht contact met zijn eigen kleur. Geelachtig licht op een oranje voorwerp accentueert het geel in het oranje, terwijl roodachtig licht het rood erin benadrukt. Onder een warm licht zullen groene voorwerpen een eenheid vormen, terwijl blauwe voorwerpen aangenaam, harmonieus bij daglicht het tegenovergestelde resultaat opleveren.
Licht verandert gedurende de dag ook nog qua karakter: licht uit het westen is in de vroege ochtenduren neutraal, terwijl het in de late midddag veel rood bevat. Daarom is het aan te raden om stalen van de gekozen kleuren gedurende de dag te beoordelen in de ruimte. Bij het maken van een kleurenplan voor een ruimte kijken we dus naar de hoeveelheid daglicht die in deze ruimte wordt toegelaten en naar de kwaliteit van het licht.
Licht vanuit het noorden
Een ruimte op het noorden krijgt bijna geen zonlicht en heeft gedurende dag een koele gloed. De zon gaat namelijk op in het oosten en gaat via het zuiden in het westen onder. Witte muren lijken hier ook vaak een blauwige ondertoon te hebben. Kleuren met een rode of gele ondertoon kunnen dit neutraliseren omdat het warme kleuren zijn. Ga voor volle kleuren zoals rood, roze, paars en oranje. Op deze manier wordt het toch gezellig. Koele tinten worden namelijk door koellicht nóg koeler waardoor het kil aan kan voelen.
Licht vanuit het oosten
De zon komt op in het oosten en schijnt ’s ochtends warm licht naar binnen. In de loop van de dag wordt dit licht steeds koeler. Geef de muren hier geen uitgesproken kleuren en ga liever voor wat zachtere tinten. Neem de natuur als inspiratiebron: Groen bijvoorbeeld doet het hier heel goed, het heldere daglicht versterkt de kleur. Witte muurverf is hier het mooiste met een tikkeltje blauw als ondertoon. Blauw komt namelijk uit de koele kant van de kleurencirkel en is hiermee een mooie tegenhanger voor het warme licht van de opkomende zon.
Licht vanuit het zuiden
Een kleur kiezen voor een ruimte op het zuiden is het meest makkelijk. De zon schijnt hier bijna de hele dag naar binnen en zorgt voor een warme lichtinval. Bijna alle kleuren komen hier goed tot hun recht. Zelfs muurverf in verbleekte tinten kun je hier gerust gebruiken, die zijn prachtig in het warme licht. Kijk uit met felle en donkere kleuren, deze hebben een dominant karakter en hebben in dit licht de neiging te veel te worden. Fel rood, oranje en geel bijvoorbeeld zijn dominante en felle kleuren die te aanwezig kunnen zijn in dit licht net zoals neon kleuren.
Licht vanuit het westen
Een ruimte op het westen heeft een dromerige lichtinval. Het licht is hier in de ochtend vrij koel en wordt steeds warmer. De zon gaat onder in het westen en de uren voor zonsondergang zijn hier prachtig, op muren met lichte kleuren verschijnen dan lichtreflectoren. Ga voor lichte en pasteltinten om de natuurlijke lichtinval te versterken. Hiervoor kan je ook inspiratie halen uit de zonsondergang zelf en de sterke rode tinten of sterke oranje tinten verzwakken met wit of lichtgrijs.