vegea druivenleer | druiven grondstof | plantaardig leer

Vegea Druivenleer

Vegea druivenleer is een plantaardig alternatief voor dierlijk leer. Het Vegea druivenleer wordt gemaakt van het restafval dat afkomstig is van de wijnproductie, waardoor grondstoffen altijd voorradig zijn.

Net als bij Cactusleer/ Nopalleer wordt er gebruikt gemaakt van een textiele basis. Dit is bij Vegea altijd 100% Polyester. Hierop wordt een coating met daarin de druivenschillen/ restproducten van de productie verwerkt. Je ziet in dit leer ook de pitjes, schilletjes en stokjes terug waar bij ananasleer met name de vezels van de planten gebruikt worden.

De eigenschappen van druivenleer

Druivenleer heeft een aantal mooie eigenschappen. Zo is het:

  • sterk;
  • komen de eigenschappen sterk overeen met dierlijk leer;
  • elastisch;
  • duurzaam;
  • slijt- en scheurvast;
  • eenvoudig te verwerken.

Productie van druivenleer

Het druivenleer is uitgevonden door de chemist Francisco Merlini en de meubelontwerper Gianpiero Tessitore in Italië.  Zij ontwikkelden een gepatenteerde techniek om het restafval van de wijnproductie om te zetten in een vegan leer alternatief.

Op wijn te produceren worden druiven geperst. Daarbij blijft een groot gedeelte als restproduct achter zoals de schillen, pitjes en stokjes. Dit restproduct wordt gebruikt als basis voor het druivenleer. Elke 10 liter wijn levert ca. 2,5 liter aan restafval op. Hiervan kan 1 vierkante meter aan druivenleer worden gemaakt.

De wijnproductie blijft wel doorgaan en door goede afspraken te maken met wijnboeren is Vegea altijd verzekerd van aanvoer van de basisgrondstof. Zo gaat er bij de productie van wijn niks meer verloren. Je kan het restproduct ofwel de basisgrondstof zien als een regeneratieve grondstof.

Om de stevigheid en elasticiteit te krijgen wordt er plantaardige olie en een polyurethaan (PUD) op waterbasis toegevoegd. Hiermee creëren ze een soort eco-composiet. De PUD zorgt er wel voor dat het leer niet 100% biologisch afbreekbaar is.

De voordelen van druivenleer

  1. Het leer is voor 70% biologisch afbreekbaar
  2. Geen zware metalen nodig bij de productie
  3. Vrij van giftige stoffen
  4. Geen dierenleed
  5. Grondstoffen altijd voorradig
  6. Het restproduct van de wijnproductie is een regeneratieve basisgrondstof.

Toepasbaarheid van druivenleer

Druivenleer is verbazingwekkend sterk en het kan in verschillende branches worden gebruikt. Van tassen en schoenen tot de bekleding van autostoelen. In theorie kan het dus ook gewoon in je interieur gebruikt worden.


Bron: Eurolatino

Reactie plaatsen