mangoleer fruitleather veganleer

Mangoleer

Wat is mangoleer?

Mangoleer, het klinkt wellicht wat onwerkelijk, maar het bestaat echt!

Het Rotterdamse Fruitleather is in 2015 ontstaan vanuit een minor. Geïnspireerd door de grote hoeveelheid voedsel dat werd weggegooid van de markt gingen oprichters Hugo de Boon en Koen Meerkerk opzoek naar een oplossing om verspilling tegen te gaan.

Inmiddels maken zij van mango’s, die anders worden weggegooid, een veganistisch alternatief voor leer. Dit leerachtige materiaal wordt vervolgens verkocht aan ontwerpers en bijvoorbeeld stoffeerders om te worden verwerkt tot een eindproduct.

Fruitleather is daarmee een innovatief product in een wereld waarin grondstoffen steeds schaarser worden en waarin gezocht wordt naar een circulaire benadering van producten.

Waarom mangoleer?

Wereldwijd word zo’n 1,3 biljoen ton aan voedsel weggegooid. Geschat wordt dat dit 1/3 is van de totale voedselproductie. Bij fruit wordt geschat dat zelfs 45% van al het voor consumptie geteelde fruit wordt weggegooid. Oorzaken hiervan zijn overproductie, een houdbaarheidsdatum die overschreden is of zelf simpelweg omdat het er wat minder mooi uit ziet.

Een andere manier waarmee Fruitleather een stuk duurzamer is, is op het gebied van uitstoot en dierenleed.

Jaarlijks wordt er gigantisch veel leer geproduceerd als restproduct van de vleesindustrie, zo’n twee miljard vierkante meter. Hiervoor zijn heel veel koeien nodig, koeien die in de basis dus bedoeld zijn om uiteindelijk jouw gehaktbal van te maken maar waarvan daarnaast dus de huiden worden verwerkt tot leer. Die koeien nemen veel land in, hebben veel voeding en water nodig, maar erger nog jaarlijks produceert/ stoot een koe zo’n 125 kilo methaan uit. Een broeikas dat 27 tot 34 keer zo sterk is dan CO². Vervolgens worden veel chemicaliën gebruikt, geschat wordt in totaal 650 miljoen kilo CO2, om van de koeienhuiden bruikbaar leer te maken. Niet zo duurzaam dus. Lees ook dit artikel over leer.

Productie van Fruitleather

Fruitleather gebruikt geen additionele chemicaliën. Het enige wat zij toevoegen is een PU-coating omdat zij vaak niet weten op welke manier het eindproduct gebruikt wordt. De PU zorgt voor een langere levensduur, betere krasbestendigheid en ook voorkomt het dat het materiaal vocht kan aantrekken. Het is als het ware de beschermlaag.

Toepassing van Fruitleather

Omdat Fruitleather het eindproduct niet zelf maakt moet de verwerker van het ruwe materiaal zelf nog middels een prototype testen of het materiaal geschikt is voor het beoogde einddoel. Ook moeten zij dan eventuele extra testen doen om te controleren of het materiaal inderdaad aan de gewenste eisen voldoet. Fruitleather is al wel toegepast in schoenen, tassen, stoelen, lampenkappen en in een bank voor Nationale Nederlanden.

Alternatieve vormen plantaardig/ vegan leer

Andere vormen van plantaardig leer zijn Ananasleer (Pinatex), Kurkleer en Cactusleer


Bron:

Fruitleather


Reactie plaatsen