Wat is domotica

14 november 2022

Domotica is het automatiseren van bepaalde handelingen in huis ook wel smart home genoemd. Het woord domotica is een samentrekking van het Latijnse woord "domus" en robotica. Domus betekend huis en robotica is de tak van de mechatronica die zich bezighoudt met theoretische implicaties en praktische toepassingen. Letterlijk vertaald kan je het dus zien als de thuisrobot. 

Een echte robot die door het huis loopt is het nooit geworden. Wel op afstand bestuurbare en instelbare slimme apparaten, al dan niet aangesloten op een gezamelijk systeem. Een modern gerobotiseerd thuissysteem is een combinatie van minimalistische vormgeving met programmeerbare, ofwel slimme, apparaten, apps en een centrale computer die de verbindende factor vormt. De slimme apparaten zijn onder te verdelen in sensoren (die waarnemen) en actoren (die handelen). Zijn die goed gekozen en op elkaar afgestemd dan zorgen ze niet alleen voor meer comfort, je kan er ook je huis mee beveiligen en zelfs energie laten besparen. 

Een van de mooiste ontwikkelingen in Domotica is dat het zich zo ontwikkeld dat het op maat toe te passen is. Elk huishouden is namelijk anders en daarmee ook wat er als prettig en nuttig ervaren wordt en waar juist geen waarde aan wordt gehecht. Sommige mensen zijn helemaal weg van centraal dimbare verlichting terwijl andere juist niets hebben met de gadget factor van slimme apparaten. Zij willen juist  zo energiezuinig mogelijk leven en/ of het huis goed beveiligd hebben.

Reactie plaatsen