Starten met Domotica – de Controller

15 november 2022

Alles begint met de computer op de achtergrond, in domotica termen de hub of controller. De controller lijkt misschien ondergeschikt aan grappige gadgets, maar het is de belangrijkste aankoop van het geheel. Via deze hub of controller kan je namelijk alle slimme apparaten die je aan het geheel toevoegt instellen en (laten) programmeren. Daar komt ook bij dat je een controller de apparaten ook onderling kan laten samenwerken: het alarmsysteem met de verlichting, een raam- of deursensor met bewegingsmelder en camera. The internet of things wordt dat ook wel genoemd. Dat onderling laten communiceren van de apparaten heet de mesh-functie. Het draait bij de keuze voor een controller in eerste instantie niet eens om merk maar om het protocol dat de controller gebruikt om de apparaten aan te sturen.

Daarnaast kan je in de controller regels maken om te automatiseren zoals het is licht tussen 7:00 en 18:00 uur en dan zijn de lampen uit. De controller kan worden gezien als het brein van het domotica susteem en het zorgt ervoor dat alle apparaten met elkaar verbonden zijn. Deze controller zorgen ervoor dat, nadat je alles hebt ingesteld, je geen dagtaak meer hebt aan alle verschillende apparaten aansturen.


Homey

Met Homey combineer je alle apparaten in huis tot één eenvoudig en slim systeem. Na het aanschaffen van de Athom Homey kan je het hele huis bedienen met de gratis IPhone of Android app en kunnen apparaten met elkaar samenwerken ongeacht merk of communicatietool. Homey ondersteund diverse bekende domotica protocollen zoals Zigbee en Z-Wave maar ook apparaten die communiceren via bluetooth, wifi of bijvoorbeeld 433 MHz kunnen met elkaar gekoppeld worden. Hierdoor is Homey een toegankelijk platform, ook omdat je niet hoeft te kunnen programmeren om er gebruik van te maken. Het is een open platform en het beschikt over een uitgebreide API en een SDK (software development kit), hierdoor kunnen ontwikkelaars allerlei aanvullingen voor het systeem realiseren. Hiermee zijn de mogelijkheden eindeloos en ondersteunt Homey het grootste scala aan draadloze en slimme producten, van simpele schakelaars tot de nieuwste lampen, thermostaten en zelfs muzieksystemen. In de Homey app kun je apparaten koppelen en je kunt apps downloaden, zodat de apparaten ook goed werken. Ook kun je zogeheten flows maken in de app met de Flow Editor, hiermee zorg je dat als apparaat X doet, apparaat Z hier op reageert.

Homey ondersteund Google Home, Alexa, Sonos, RING + deurbel, Nest en via een hub Philips Hue.


Home Assistant

Home Assitant is net als Homey een open domotica softwarepakket dat volledig draait op Python programmering wat installatie op een Raspberry Pi mogelijk maakt (printplaatje welke alle belangrijke componenten die een computer nodig heeft bevat). Uiteraard is Home Assistent ook gewoon op Windows, MacOS, Lunux en Synology te installeren.

Home Assistant is in de basis gratis maar voor de compatibility met Google Home is wel een betaalde service. Ook moet voor een Home Assistant Cloud abonnement wel betaald worden. Met het abonnement kunnen gebruikers hun Home Assistant-installatie via de cloud benaderen. Dit is echter niet verplicht.

Home Assistant ondersteund daarnaast wel weer vele grote merken als Philips Hue en lampen van IKEA. Dit maakt het de perfecte basis voor een smart home en biedt mogelijkheden om in de toekomst verder uit te breiden.

Home Assistant heeft alles wat je nodig hebt. Eenvoudige koppelingen en volledige controle over automatiseringen en apparaten. Wil je geen gebruik maken van add-ons en snapshots dan is Home Assistant Container de meest eenvoudige installatiemethode.

Andere zijn de Home Assitant Core voor wanneer je de Home Assistant op een virtuele machine wil gebruiken (Programma dat een computer nabootst), Home assistant Supervised.en Home assistant OS.

Home Assistant ondersteund Google Home via een betaalde service , Alexa, Sonos, RING + deurbel, Nest en via een hub Philips Hue.


Fibaro

De Home Center 2 van Fibaro is een bekende die al een tijdje meegaat en zich in de top van de markt bevind. Nadeel is dat de Home Center alleen het Z-Wave protocol ondersteunt en qua aanschaf een van de duurste controllers op de markt is.

De Home Center onderscheid zich door de 3 verschillende manieren van scenes en regels maken en zowel beginners als ervaren professionals kunnen er goed mee werken.  Er zijn ook veel plugins aanwezig om extra systemen als het Satal Alarm systeem aan te sturen. De eigen modules van Fibaro werken altijd goed, maar ondersteuning van andere apparaten en modules blijft ten opzichte van de concurrentie een beetje achter. Wel is de reactiesnelheid goed, ook als er een groot systeem is opgezet.


Naast deze drie opties zijn er nog veel meer opties voor controllers. 

Reactie plaatsen