Starten met domotica - Protocollen
Los van het welbekende Bluetooth en wifi bestaan er twee populaire mesh-protocollen waarmee controllers werken. Zigbee en Z-wave. De keuze voor de een of de ander bepaald welke slimme apparaten erop aan te sluiten zijn. Om Philips Hue lampen als voorbeeld te nemen; wil je die met andere functies in huis laten werken dan is bluetooth alleen niet voldoende je moet er dan een zogenoemde bridge bij hebben.
Zigbee
ZIgbee is een open source systeem. Dit betekend dat de programmeringscode vrij beschikbaar is zodat ieder bedrijf er nieuwe apparaten voor kan ontwerpen. Voordeel hiervan is dat er eindeloos veel opties zijn. Het nadeel is dat als een bedrijf dat zo’n toepassing maakt de code niet meer bijwerkt dat het ook niet meer te updaten is waardoor ene item na verloop van tijd niet meer goed werkt. Extra vervelend als dit het inbraak alarm is.
Zigbee gebruikt de systemen die Zigbee gebruiken als versterker om overal in huis goed ontvangst te hebben. Zigbee kan eindeloos versterken waardoor de reikwijdte heel groot is. Hierdoor is Zigbee ook voor bedrijfsruimten heel handig.
Z-wave
Z-Wave wordt geleverd door een bedrijf dat een gesloten code hanteert. Z-wave bepaalt dus welke nieuwe toepassingen wel of niet worden toegevoegd aan de mogelijkheden. Daarom zijn er veel minder toepassingen voor Z-wave. Dit lijkt ongunstig maar omdat Z-wave het protocol goed onderhoudt en van de samenwerkende bedrijven verwacht alles up-to-date te houden blijven de apparaten geschikt voor het protocol. Alles blijft goed werken en oudere slimme apparaten kunnen daardoor weer opnieuw inhaken. Extra voordeel Z-wave werkt op de frequentie 868 of 433 MHz waardoor het de wifi niet in de weg zit.
Z-Wave gebruikt net als Zigbee de systemen als versterker in huis. Wel heeft Z-Wave een maximale versterking van 4 keer. Dit is meer dan genoeg voor een grote villa, maar voor grote bedrijfspanden kan dit minder voordelig zijn.