Bamboeparket voor een duurzamere toekomst
20 augustus 2022 

Bamboeparket voor een duurzamere toekomst

Parketvloeren zijn al heel lang populair voor woningen en verkrijgbaar in veel verschillende kwaliteiten en uitvoeringen. Naast het traditionele houten parket is er nu ook bamboeparket. Maar wat is dat nou en waarom is dit een goede keuze?

Wat is Bamboe?

Bamboe is een grassoort dat verhout en zeer snel groeit. Een halm bamboe bereikt in circa 6-8 maanden de volledige dikte en hoogte. In de jaren erna, dit duurt zo'n 3 tot 4 jaar verhouten de vezels van de bamboehalm. terwijl een eik er gemiddeld een halve eeuw over doet om rijp te zijn voor productie is bamboe dus na vijf tot zes jaar al klaar om verwerkt te worden. De halm groeit na het oogsten gewoon weer door uit de wortels. Bamboe is dan ook een makkelijk herwinbare bron én een kwalitatief en duurzaam alternatief voor ander houten parket.

Wat zijn de voordelen van bamboeparket?

 1. Bamboe doet niet onder voor eiken parket, sterker nog bamboe is harder waardoor met een minimale dikte een maximale stevigheid wordt verkregen.
 2. Bamboe is verkrijgbaar in planken en tegels.
 3. Bamboeparket is niet poreus en vlekbestendig.
 4. Het materiaal is hygiënisch en antiallergeen
 5. Minder gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid dan houten parket.
 6. Onderhoudsvriendelijk
 7. Onder bepaalde omstandigheden geschikt voor vloerverwarming.

  Wat zijn de nadelen van bamboeparket?

 8. De kleur beperkt zich tot wit (onbehandeld) en caramel (na behandeling met stoomdruk).
 9. Het leggen van de vloer is eenvoudig maar toch is het aan te raden dit door een vakman te doen. De legwijze en afwerking zijn namelijk bepalend voor het (akoestische) wooncomfort na het leggen. Bamboeparket kan gelijmd, genageld of zwevend gelegd worden.
 10. Na het leggen moet de vloer in de olie gezet worden voor een natuurlijke uitstraling of gelakt worden voor een glanzend effect.
 11. Niet geschikt voor in vochtige ruimten omdat de vloer niet vochtbestendig is.

Onderhoud en prijs van bamboeparket?

De prijs van bamboeparket is vergelijkbaar met eiken parket. Beschadigingen kunnen makkelijk worden weggewerkt met vernis. Na vijf tot 8 jaar is het aan te raden de vloer op te schuren en opnieuw te oliën of lakken. Er zijn inmiddels verschillende leveranciers van bamboeparketten op de markt.