5x opties voor duurzame verf
22 augustus 2022 

5x opties voor duurzame verf

Kleur, dé basis voor bijna elk interieur en súper bepalend voor de sfeer. Je kan een kleur bijna zo gek niet bedenken of het is te mengen. Heb je uiteindelijk je kleur gekozen dan kun je ook nog kiezen in welke finish je deze wil en je kan nog kiezen van welk merk je de verf vervolgens wil hebben. Flexa en Histor zijn bekende merken en met een klein beetje geluk kun je ze ook nog met korting krijgen, ze zijn namelijk best vaak in de aanbieding.

Maar er is tegenwoordig nog een optie, duurzame verf. Er zijn namelijk steeds meer merken die duurzame of zelfs ecologische verf aanbieden. Maar waarom is duurzame verf nou precies beter? En hoe draag ik bij als ik kies voor een ecologische verf. In dit artikel krijg je antwoord op precies die vragen!

Reguliere verf

Verf bestaat voornamelijk uit bindmiddel en pigmenten (kleurstoffen), wat word aangevuld met onder andere oplos- en verdunningsmiddelen.

De meeste reguliere verven hebben een bindmiddel op basis van aardolie, een fossiele grondstof. Daarnaast hebben de verven vaak een chemische behandeling ondergaan waardoor ze toxische eigenschappen hebben. De chemische stoffen in verf worden ook wel VOS's genoemd, vluchtige organische stoffen (Volatile Organic Compounds VOC). Deze VOS’s zorgen voor de sterke geur in sommige reguliere verven en komen in de lucht terecht als de verf droogt, slecht voor je binnenklimaat dus. Vanwege alle chemische stoffen moet je reguliere verf afgeven bij een chemisch afvalpunt en kan je kwasten en rollers beter niet uitspoelen vanwege de schade die het aan kan brengen aan het milieu. Ook is het zo dat je bijvoorbeeld bij latexverf de muur en/ of plafond een soort van dicht lamineert. Er vormt zich een plasticachtige laag over de muur waardoor deze niet meer kan "ademen".  

Duurzame verf

Duurzame verf daarentegen bevat een bindmiddel van 100% natuurlijk materiaal en is bijna altijd op waterbasis. De bewerking van duurzame verf is ook anders waardoor deze veel minder of zelfs niet meer toxisch is. Duurzame verf ontwikkeld zich steeds meer en er zijn nu al varianten op de markt die kwalitatief beter zijn dan reguliere verf.  Doordat er in verf op waterbasis veel minder VOS’s zitten ruikt de verf ook niet zo sterk (bijna geurloos) en komen deze VOS's niet in de lucht terecht, goed voor je binnenklimaat!

Vijf keer Duurzame verf

Merken waar je zeker aan moet denken wanneer je duurzame verf wil aanschaffen zijn

Vestingh Paint & Craft met LAB Paint
LAB Paint is een hoogwaardige ecologische en duurzame verflijn van Vestingh Paint, ontwikkeld en geproduceerd in Nederland. Super veel keus in kleuren waar testpotjes voor te verkrijgen zijn én de optie op een kleur te laten mengen. Daarnaast is de verf beschikbaar in Muurverf, Houtverf, Houtprimer, Kalkverf, Verf met een beton-look en zelfs roestverf. Naast dat je met het gebruik van LAB Paint bijdraagt aan een gezonder leefklimaat voor jezelf en je omgeving draag je ook maatschappelijk bij. Met elke 5 liter verkochte LAB Paint kan de LAB PAINT Foundation namelijk 1 persoon op duurzame wijze van schoon drinkwater voorzien.

FAIRF

Met een collectie van meer dan 100 kleuren in muur- en lakverf is er meer dan genoeg keus. Zit de gewenste kleur er toch niet bij? Met de Any Colour Service kan je elke kleur laten mengen. Niet alleen de verf is hier veilig voor jouw en je omgeving maar ook het blik is 100% recyclebaar.

Ga je speciaal de baby- of kinderkamer schilderen, dan is de speciale Mommy Paint van FairF een optie. Bij een baby- of kinderkamer mag je sowieso niet zomaar reguliere verf, op bijvoorbeeld meubeltjes, gebruiken vanwege de schadelijke stoffen. Mommy Paint bestaat uit 20 kleuren op waterbasis die geheel kindvriendelijk zijn. Leuk detail, ze hebben allemaal de naam van een dier zoals Varken en Krokodil.

Farrow & Ball

Farrow & Ball is een merk dat je wellicht al eens gebruikt hebt zonder dat je door hebt gehad dat het duurzaam is. Dit Engelse merk dat veelal gebaseerd is op historische kleurenpaletten is in 2010 al overgegaan naar een volledig water gedragen verfcollectie, van 148 kleuren. De verschillende finishes van Farrow&Ball zijn allemaal onafhankelijk van elkaar getest en voldoen aan de veiligheidsstandaarden voor kinderspeelgoed, waardoor de verf ook goed te gebruiken is in de kinder- en babykamer. Ook hier is het blik weer recyclebaar!

Little Greene

Zowel de verf als het behang van Little Green zijn van de hoogste kwaliteit en milieuvriendelijk. Door het gebruik van de beste natuurlijke, organische en synthetisch-veilige pigmenten wordt dit gegarandeerd. De verf dekt zeer goed waardoor er minder grondstoffen gebruikt hoeven worden en er ook minder afval is. Little Greene verkoopt zowel verf op waterbasis als op oliebasis. De water gedragen verf heeft een VOS-inhoud van nagenoeg nul waarmee ze ruimschoots aan de VOS wetgeving voldoen. Hiermee is de verf ook veilig in gebruik en nagenoeg geurloos. De verf op oliebasis heeft vaak de voorkeur vanwege de duurzaamheid en geschiktheid voor een verfijnde afwerking. De verf op oliebasis van Little Greene wordt gemaakt met een nieuwe formule gebaseerd op plantaardige olie in plaats van aardolie en waarmee de kwaliteit behouden blijft. De baby- of kinderkamer schilderen met Little Greene? De Absolute Matt Emulsion, Intelligent Matt Emulsion en de Intelligent Eggshell Finishes zijn gecertificeerd als zijnde kindveilig. Dit houdt in dat deze verf absoluut geen gevaarlijke ingrediënten bevat en volledig veilig is voor gebruik in huis, ook in de kinderkamer

Lick

Wellicht nog wat minder bekend in Nederland, maar zeker een merk om in de gaten te houden! Naast dat Lick namelijk pigmentrijke verf op waterbasis verkoopt met een lage VOS-waarde dragen zij ook bij aan het opruimen van plastic uit de oceaan. Lick is namelijk partner van 4ocean. Voor elke 2,5 Liter verf die Lick verkoopt haalt 4ocean 18 gram plastic uit de oceaan (2 plastic flessen). Naast dat zij werken met eco-vriendelijke verf wordt bij hun behang gewerkt met made to order batches om verspilling tegen te gaan én wordt er voor elke verkochte rol behang weer een nieuwe boom geplant.


Kleuradvies

Wil jij je interieur een make-over geven maar niet alle meubels vervangen of de indeling veranderen? Maar kom je er niet uit de kleur- en finishkeuze? Dan is een kleuradvies ideaal voor jou!  Met kleur kan jij namelijk meer eenheid, de juiste sfeer of juist een totaal andere stijl creëren waarbij rekening is gehouden met de lichtinval.

Meer weten over een kleuradvies? Klik hier!Reactie plaatsen