Welk energielabel heeft jouw huis?
Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het verduurzamen van je interieur het meeste zin heeft als je huis verder ook al verduurzaamd is. Het voelt dan ook incompleet als ik er hier geen aandacht aan besteed.
Wanneer je jouw huis verduurzaamd met bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp, dan gaat je dat niet alleen energiebesparingen opleveren. De investering, waar je onder voorwaarden tot 30% subsidie voor kan krijgen van de overheid, zorgen voor een aantal voordelen.
- Aangenaam en comfortabel wonen;
- Een lagere energierekening, helemaal in deze tijden;
- Minder CO2-uitstoot voor een beter milieu;
- Waardestijging van de woning en kortere verkooptijd.
De duurzaamheid van een woning of anders gezegd hoe zuinig deze is, wordt gewaardeerd met een energielabel. In dit label staat ook wat er gedaan kan worden om de woning nog comfortabeler en energiezuiniger te maken. In Nederland kennen we verschillende klassen voor energie labels. Van Klasse G (rood, zeer onzuinig) tot met A++++ (groen, zeer zuinig). Label A++++ krijg je niet zomaar, dit hoogste energielabel krijg je alleen als je een energie neutrale (0 op de meter) en daarnaast zeer energiezuinige woning hebt.
Wanneer je gaat kopen, verkopen, huren of verhuren dan krijg je sowieso te maken met deze energielabels. Als koper en huurder heb je recht op een energielabel en als verkoper of verhuurder ben je verplicht om een geldig en geregistreerd energielabel te hebben voor de woning. Is deze er niet dan riskeer je een boete.
Maar ook als je jouw huidige woning wil verduurzamen kan het interessant zijn om te kijken wat het huidige energielabel van de woning is en wat de verduurzamingsacties voor invloed hebben. Wist jij namelijk dat je na verduurzaming van je huis mogelijk in aanmerking kunt komen voor rentekorting op je hypotheek?
Om een energielabel te krijgen kan je sinds januari 2021 geen "Vereenvoudigd Energielabel" meer opvragen. Voor een aanvraag van een energielabel moet nu een afspraak gemaakt worden met een NTA 8800-gecertificeerd energieadviseur, deze komt langs om de woning op te nemen. Tijdens het bezoek wordt gekeken naar hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling maar ook naar de isolatie van de woning. Vervolgens wordt een energielabel vastgesteld dat 10 jaar geldig is.
Ben jij benieuwd wat voor energielabel jouw huis heeft en/of heb jij plannen om te verduurzamen? Let er dan op dat je naar een gecertificeerd bedrijf gaat. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Leebl. Een jong en fris energieadviesbureau dat u zowel kan voorzien van een energielabel áls van energie- en verduurzaming advies.
Direct aan de slag met het interieur van jouw woning? Klik dan hier om het gratis E-book 10 Tips voor een duurzamer interieur te downloaden!