Vinylvloeren
Vinylvloeren zijn steeds opgebouwd uit vijf lagen: twee slijtlagen, een al dan niet transparante printlaag, een kleurlaag een een gewafelde onderkant die is opgebouwd uit het restafval van de andere lagen. De gelaagde samenstelling van vinyl maakt het duurzaam en slijtvast terwijl de vloer ondanks alle lagen wel dun blijft. De kwaliteit is heel afhankelijk van de zuiverheid van het PVC (Polyvinylchloride). Een kwalitatief hoogstaande vinylvloer bestaat voornamelijk uit zuivere PVC .
Vinylvloeren zijn heel flexibel en veelzijdig. Dessins gaan van perfecte hout- en natuursteenimitaties naar moderne printdessins als glas, metaal of hypermoderne visuele effecten als glitter. Deze dessins kunnen ook weer met elkaar gecombineerd worden waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn. De kleuren zijn ook heel kleurvast.
De plaatsing moet nauwkeurig gebeuren volgens de juiste procedures. Het is dan ook het beste om deze vloeren door een vakman te laten plaatsen. Handige DIY’ers zouden het met de juiste instructies ook zelf kunnen. Vinyl is voornamelijk verkrijgbaar in tegels van dezelfde dikte, die op de ondergrond worden gelijmd. Deze ondergrond wordt altijd op dezelfde manier voorbereid en moet schoon, voldoende vlak, blijvend scheurvrij en droog zijn. Bovendien moet hij een minimale temperatuur van 13 graden hebben. Het vinyl en de producten moeten eerst acclimatiseren en de temperatuur aannemen van minimaal 17 graden. Dan pas worden de banen gelegd, afgesneden en gelijmd.
Vinyl vloeren gaan veel langer mee dan houten vloeren, aangezien ze beter bestand zijn tegen temperatuurschommelingen. Ze zijn veerkrachtiger dan keramische tegels waardoor ze niet beschadigd raken als er een zwaar voorwerp op valt. Ze gaan echter minder lang mee dan Linoleum. In vergelijking met laminaat is vinyl minder vochtabsorberend en lawaaierig en ten opzichte van tapijt is het hygiënischer en minder allergeen. Vinyl is eveneens te combineren met vloerverwarming.
Vinylvloeren zijn in tegenstelling tot linoleum uiterst waterbestendige en slipvrije vloeren die ook goed in vochtige ruimtes gelegd kunnen worden zoals de badkamer en keuken. Vochtopname zal er niet voor zorgen dat de hoeken omkrullen of dat er onaangename gassen en geuren vrij komen. Er zijn ook speciale vinylplanken en tegels waarmee spatwanden en (douche)muren kunnen worden afgewerkt. Deze kunnen zelfs over oude tegels heen geplaatst worden maar dat vraagt wel wat handigheid.
Vinyltegels zijn makkelijk te onderhouden. Een wekelijkse schoonmaakbeurt met een stofzuiger of een bezem en vervolgens een dweil met een zacht schoonmaak product is voldoende. De vloeren zijn bovendien bestand tegen de meeste huishoudelijke vlekken. Scherpe voorwerpen kunnen wel beschadigingen aanbrengen. De prijs van vinyl vloeren is niet goedkoop, maar de prijs-kwaliteit verhouding is wel goed.
Wanneer een oude vinyl vloer verwijderd moet worden let er dan op of de onderlaag geen asbest bevat. Tot midden jaren 80 werden zowel tegels als rollen met een asbesthoudende onderlaag verkocht. Die is viltachtig en lijkt op karton, de kleur is lichtgrijs tot lichtbeige of soms lichtgroen. Schakel bij twijfel een specialist in. Verwijder een vloer met asbest onderlaag nooit zelf!
Het Nederlandse bedrijf Forbo verkoopt vinylvloeren onder hun merknaam Novilon. Hun vloeren dragen bij aan een gezond binnenklimaat. In hun uitgebreide vinylassortiment bieden ze veel vloeren die lijmvrij zijn en daarom gemakkelijk te verwijderen zijn en klaar zijn voor circulaire toepassingen.