Parketvloeren

07 november 2022

Parket bestaat uit een of meerdere lagen hout waarvan de bovenlaag of slijtlaag minimaal 2,5 cm dik is. Bestaat het parket uit een laag dan wordt gesproken van vol massief parket. Bestaat het parket uit meerdere lagen hout dan wordt gesproken van samengesteld parket. Een ander type parket is fineerparket, hier is sprake van wanneer de bovenlaag van het parket dunner is dan 2,5 millimeter.


Stijl

Parket is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten zoals eik, beuk, esdoorn, kastanje en wengé. De houtsoort is in grote mate bepalend voor de kwaliteit van de vloer. Doordat iedere soort een eigen specifieke structuur en kleur heeft zijn er oneindig veel keuzemogelijkheden.

Parketvloeren kunnen  in een patroon gelegd worden zoals visgraat, dambord of Hongaarse punt maar kunnen ook als planken naast elkaar, in verband, gelegd worden. Wanneer gekozen wordt voor planken met een variabele breedte dan wordt een natuurlijk en dynamisch effect verkregen. Planken van gelijke breedte geven een strakker effect. Met planken van 20 cm of meer breed wordt meer rust gecreëerd. 

Hoe een parketvloer uit komt wordt ook bepaald door de gekozen selectie van hout. Hout is een natuurlijk levend materiaal waardoor geen twee planken hetzelfde zijn. Hoe meer onregelmatigheden hoe natuurlijker en authentieker de vloer eruit ziet. Wanneer je liever een rustige vloer wil da kan gekozen worden voor hout met minder knoesten. Dit is duurder maar zorgt wel voor een strakker aanzicht.

Behandelingen

Om tot een goed resultaat te komen met de ondergrond droog geïsoleerd en stevig zijn. Het parket wordt gelijmd of zwevend gelegd met tand en groef. Traditioneel plaatsen van een lamel of onderparket op de bouwplaats gebeurt steeds minder vaak. Deze manier van plaatsen kan namelijk nooit dezelfde kwaliteit bieden als planken die in een atelier onder gecontroleerde omstandigheden machinaal verwerkt en verlijmd worden. Extra nadelen van de traditionele manier van plaatsen zijn een zeer beperkte keuze uit afwerkingen en kleuringen en nagelgaatjes die doorgedreven en opgestopt moeten worden.

De kleuring gebeurt bij voorkeur dan ook in de fabriek en niet ter plaatse, omdat het resultaat erg afhankelijk is van de omstandigheden. Ook de afwerking wordt beter op voorhand al gedaan omdat dit een vuil en tijdrovende klus is op de bouwplaats en omdat machinaal plaatsing van de bescherming een betere kwaliteit oplevert De manier van afwerken bepaald niet alleen het definitieve uitzicht van het parket maar ook hoe het parket onderhouden moet worden. Vernissen en Oliën zijn de meest voor de hand liggende opties. Olie geeft het meest natuurlijke aanzicht. Boenen is niet meer van deze tijd omdat het intensief onderhoud vereist. Met de juiste nabehandelingen voor vuil en waterafstoting kan parket ook in de keuken en badkamer gelegd worden. Een parketvloer is een dag na plaatsing te belopen. 

Eigenschappen

Parket is warm en duurzaam en in de meeste gevallen geschikt voor vloerverwarming, zeker wanneer het samengesteld parket is. Bepaalde houtsoorten zijn gevoelig voor vocht. Ruimtes waarin aanzienlijke schommelingen van luchtvochtigheid en temperatuur voorkomen vragen om een aangepaste houtsoort. Een parketvloer is ook hygiënisch en antiallergeen.

Onderhoud en plaatsen

Parket moet regelmatig gestofzuigd of geveegd worden. Gevernist parket kan enkele keren per jaar behandelt worden met een polish. Geolied parket moet jaarlijks gedweild worden met een speciale was. Verder kan de slijtlaag na verloop van tijd helemaal vernieuwd worden. Om dit te doen moet de vloer eerst geschuurd worden. Kleine krassen worden makkelijk weggeschuurd terwijl houtstukjes met grote beschadigingen het beste vervangen kunnen worden door een vakman.

Prijs

Er kan niet zomaar een prijs aan parket gegeven worden, de prijs is namelijk afhankelijk van verschillende factoren waaronder de houtsoort en de manier van plaatsen maar ook oppervlakte bewerkingen en afwerking van de vloer. Parket is doorgaans minder duur omdat de multiplexonderlaag goedkoper is dan vol hout. Aangezien die onderlaag samengesteld is uit hout van sneller groeiende bomen dan het hardhout van de toplaag of van vol massief parket, is het in wezen ook duurzamer en het materiaal is bovendien stabieler. In tegenstelling tot fineerparket kan samengesteld parket ook meerdere keren geschuurd en vernieuwd worden vanwege de dikkere toplaag.

Reactie plaatsen