Epoxy gietvloeren
Epoxy-gietvloeren worden gebonden door epoxyhars. Dit bindmiddel maakt ze harder dan PU-gietvloeren.
De hardheid van epoxy zorgt ervoor dat de vloeren uiterst drukbestendig zijn. Deze vloeren worden dan ook veel voor industriële toepassingen en bijvoorbeeld garages gebruikt. Zware objecten laten geef afdrukken na wat een groot voordeel is als meubels op den duur verplaatst worden.
Epoxyvloeren zijn zeer flexibel wat vorm en uitvoering betreft en zijn geschikt voor veel verschillende toepassingen. Toch wordt deze vloer omwille van zijn slijtvastheid, technische waarde en chemische resistentie het meest gekozen.
De vloer valt onder de kunstharsvloeren en kan op elke harde ondergrond aangebracht worden op voorwaarde dat deze droog en stabiel is. Een ondergrond van keramische tegels met voegen is bijvoorbeeld zo’n ondergrond waar gewoon op gewerkt kan worden. Net als bij PU-vloeren is de dikte ongeveer 2-4 millimeter. Een primer zorgt voor de hechting op de ondergrond, een schraaplaag heeft een egaliserende functie en vangt oneffenheden op, dan volgt de gekleurde epoxyvloer en een of twee lagen polyurethaanvernis of epoxy coating, die beschermen tegen krassen en UV-stralen. Voor het plaatsen moet gerekend worden op een droogtijd per laag van ongeveer een dag. Pas een dag na het drogen van de laatste laag is de vloer te belopen. In tegenstelling tot de flexibelere polyurethaanvloer overbrugt epoxy geen scheuren.
Ook epoxy is alle RAL en NCS kleuren leverbaar, er kunnen zelfs figuren en logo’s in aangebracht worden. Een gewolkte vloer is ook mogelijk net als het toevoegen van fijne materialen als glitters of metaaldeeltjes. De laatste jaren zijn epoxy terrazzovloeren ook in trek. Deze zijn samengesteld uit natuursteenaggregaten die door de epoxyhars gebonden worden.
Een epoxyvloer is onderhoudsarm, regelmatig schoonmaken met een PH-neutrale reiniger is voldoende. Stofzuigen kan ook hier het beste gedaan worden met een parketborstel. Een opfrisbeurt is net als bij PU te verkrijgen door een nieuwe vernislaag waardoor de vloer weer als nieuw lijkt. De Epoxyvloer is niet goed te combineren met vloerverwarming. Ook geeft een epoxyvloer meer contactgeluid dan een PU-gietvloer.
De prijs van de vloer is afhankelijk van de kwaliteit van de materialen. Hoe groter het oppervlak en hoe minder hoeken en kanten hoe lager de vierkante meterprijs. Er kan gerekend worden met een vanaf prijs van €80,- per vierkante meter. De vloer is niet zelf te plaatsen, dus dit moet door een gespecialiseerd bedrijf/ vakman gedaan worden.