Cementgebonden gietvloeren
De cementgebonden gietvloeren van tegenwoordig zijn niet meer alleen voor industriële interieurs die willen gaan voor de robuuste en stoere betonlook. Door toevoegingen van mineralen, objecten of pigmenten en de toepassing van een waaier aan afwerkingsvormen kan iedereen nu een gepaste gietvloer vinden. Cementgebonden gietvloeren hebben altijd een natuurlijke en genuanceerde uitstraling in tegenstelling tot kunstharsvloeren op basis van Polyurethaan en Epoxy, die vaker maar niet altijd, een strakkere uitstraling hebben.
De plaatsing van een cementgebonden gietvloer gebeurt in meerdere lagen, waardoor het proces meerdere dagen in beslag neemt. Een dag nadat alle lagen uitgehard zijn is de nieuwe vloer beloopbaar, nog een dag later mag de vloer ook mechanisch belast worden. De totale dikte is nog al eens veel dikker dan een PU- of epoxyvloer omdat de dikte bij cementgebonden gietvloeren varieert tussen de 1,5 en 20 millimeter, afhankelijk van het type. De vloeren zijn erg slijtvast en een goed geplaatste en afgewerkte vloer is ook vlekbestendig. Wanneer de vloer nat gereinigd wordt is wel aan te raden een middel te gebruiken dat specifiek ontwikkeld is voor het reinigen van cementgebonden gietvloeren.
Een traditionele cementvloer geeft de uitstraling van een gepolierde (gepolijste) betonvloer. Na plaatsing wordt met olie of was de vloer bewerkt waardoor hij de typische zijdeglans krijgt. Er kan natuurlijk gekozen worden uit de typische betontinten maar door toevoegingen van pigment kunnen tegenwoordig bijna alle kleuren gemaakt worden. Er kunnen wel nuances optreden als gevolg van de natuurlijke samenstelling van het materiaal. De traditionele cement gietvloer is niet aan te raden voor de badkamer en heeft kans op scheurvorming.
Stuc is een bijzondere cementgebonden vloer. Het materiaal is samengesteld uit cement, kalk, zand en polymeren. Het kan dun aangebracht worden over een bestaande tegelvloer, ook in vochtige ruimtes en zelfs in inloopdouches. De totale dikte van de verschillende lagen waaruit een stucvloer is opgebouwd, bedraagt nauwelijks 1,5 tot 2 millimeter. Het is dus een uiterst dunne en toch sterke vloer. Op het vlak van uitstraling, kwaliteit, verwering en onderhoud kan hij het best vergeleken worden met tadelakt. Stuc behandeld met PU vernis of speciale beschermende olie kun je zowel droog als nat reinigen. Je vloer is dan namelijk vocht en vlekbestendig.