Kleurenpsychologie

31 januari 2023


Geel Oranje 

Geel oranje de tertiaire kleur tussen oranje en geel, de kleur kan dan ook als tussenstap gebruikt worden tussen oranje en geel. De kleur heeft meer oranje in zich dan geel. Geeloranje brengt geluk, opwinding en enthousiasme over. Omdat het de kleur van de zon is wordt de kleur ook geassocieerd met warmte en energie. De kleur neigt meer naar oranje waardoor ook de herfst met de kleur geassocieerd wordt. Een andere associatie komt door de manier waarop de kleur wordt toegepast. Oranje en geel zijn de meest felle kleuren van het kleurenwiel en worden daarom gebruikt op veiligheid hesjes, schoolbussen, yellow cabs, zwemvesten etc. Hierdoor heeft de kleur ook een associatie met gevaar. Volgens de kleurenpsychologie kan het levendige uiterlijk van geeloranje opbeuren, moed inboezemen en gevoelens van geluk bevorderen.


Oranje

Oranje is een secundaire en speelse kleur die ontstaat wanneer rood gemengd wordt met geel. Het is een warme kleur die zowel fysieke als emotionele associaties geeft. Het is een vriendelijke kleur die zeer geschikt is voor kinderen, hierdoor kan het echter ook goedkoop, kinderlijk en Frivool overkomen. Het is eigenlijk een beetje een vreemde kleur van contrasten. De kleur van pompoenen kan namelijk ook een gevoel van nostalgie opwekken en van gezelligheid tijdens de herfst.


Oranje rood 

Oranjerood is de tertiaire kleur van oranje en rood. Er zit meer rood in dan oranje, is fel en spannend en wordt geassocieerd met lichamelijke energie. Het is speels, energiek en innemend. Daarnaast staat de kleur symbol voor gezondheid en vitaliteit. Combineer de kleuren met roze tinten voor een vrouwelijk geheel.

 

Rood 

Rood is een warme kleur en een van de 3 primaire kleuren uit de kleurencirkel van Ittens. Het Staat voor warmte, opwinding, Lust, Enthousiasme en kracht, maar de kleur staat ook voor opvallen, gevaar en stoppen. Niet voor niets dus dat verkeerslichten en waarschuwingsborden rood bevatten. Hierdoor heeft de kleur ook negatieve associaties zoals agressief, dominant, ongeduldig en provocerend.

 

Roodviolet

Roodviolet is een diepe rood paarse kleur.  Rood-violet werd vaak gebruikt als representatie van wijn en wordt daarmee ook geassocieerd met de Griekse god Dionysus en vieringen zoals feesten, nachtclubs en theaters. In de Griekse Mythologie was Dionysys ook de god van zowel het theater als de wijn.

 

Violet

Paars, een menging van blauw en rood die ook wel violet genoemd wordt. Het is een kleur van luxe en weerspiegelt stijl, rijkdom, spiritualiteit. Paars is een kleur die heel lang gebruikt is om een elitaire status aan te duiden. Het is een kleur die ook opbeurt en comfort bied en daarnaast creativiteit uitstraalt. Echter kan door de elitaire associatie de kleur ook als decadent ervaren worden of een gevoel van minderwaardigheid opwekken. 

 

Blauwviolet/ Indigo

Indigo is een natuurlijk pigment dat afkomstig is uit planten. Het is een kleur tussen blauw en paars in en de kleur staat voor toewijding, wijsheid, gerechtigheid en een hogere kennis. Omdat de kleur verbonden is aan intuïtie en hetgeen niet gezien wordt, wordt de kleur ook gezien als spiritueel. De kleur paars zit op het randje van de scheidingslijn tussen de koele en warme kleuren. Blauwpaars bevat meer blauw waardoor de kleur ook koeler wordt en in die zin ook meer de koele eigenschappen heeft.

 

Blauw 

De kleur van lucht en van zee en de laatste van de drie primaire kleuren.  Bijna iedereen krijgt een goed gevoel van een blauwe lucht en de zee, niet voor niets dus dat blauw vaak genoemd wordt als lievelingskleur. Het is een kleur die staat voor logisch redeneren, intelligentie, vertrouwen en stabiliteit, het is ook een loyale kleur. Echter kan in een verkeerde context de kleur ook overkomen als conservatief, kil, zakelijk en afstandelijk. Een kleur van status en macht.


Blauwgroen 

Deze kleur komt net als de andere tertiaire kleuren veel voor in de waterwereld van vissen zoals het juffertje (Damselfish) en meren. De kleur combineert dan ook het beste met andere kleuren die in de natuur veel voorkomen. De kleur combineert aspecten van zowel groen als blauw en staat voor helderheid (van denken) en vriendelijkheid. Net als blauw symboliseert de kleur openheid en ernst. Tegelijkertijd staat het voor emotioneel evenwicht en iemand die in evenwicht is en van het leven geniet. De kleur mengt de harmonie van blauw, de groei van groen of de energie van geel. Turkoois is een bijzonder kleur die ideeën kan inspireren en de concentratie kan versterken. Het straalt positieve energie uit zonder opdringerig te worden. Hij blijft zacht en houdt tegelijkertijd de controle.


Groen

Groen is een kleur die ontstaat door een menging van blauw en geel. Het is een kleur die staat voor ontwikkeling en groen, voor leven, balans en harmonie. Groen is ook een kleur die veel in de natuur voorkomt en juist deze associatie met de kleur maakt dat het een rustgevende kleur is. Het is een kleur met vele positieve associaties. Vanuit Biophillic Design wordt de kleur groen/ aanwezigheid van natuur ook in verband gebracht met snellere genezing. Negatievere associaties zijn die van verveling, jaloezie, Bederf en verval. 


Geel groen

50% groen en 50% geel dat is de kleur tertiaire kleur geelgroen. Het is een opwindende en levendige kleur die gevoelens van vreugde en opgewektheid oproept. Het is ook een veelzijdige kleur die in frisse en vrolijke kleurenpaletten gebruikt kan worden maar ook als accentkleur in een wat meer ingetogen kleurenpallet. Pas wel op met de hoeveelheid. Grote vlakken kunnen namelijk onrustig worden om naar te kijken.

Reactie plaatsen