De interieurontwerper versus de interieurarchitect
Je gaat verbouwen, verhuizen of zelfs wel nieuwbouwen én je kan wel wat hulp gebruiken. Maar wie is het best gespecialiseerd en passend voor jouw project? Een interieurarchitect of een interieurontwerper? In deze blog leg ik het uit!
Beroepstitel
Als je puur kijkt naar het beroep is een interieurontwerper het meest te vergelijken met een interieurarchitect. Echter is architect een beschermde titel en ontwerper niet.
Een interieurarchitect mag zichzelf pas zo noemen nadat hij/ zij een master hiervoor heeft afgerond, twee jaar werkervaring heeft én ingeschreven staat in het architectenregister. Interieurontwerper is zoals eerder genoemd een vrij beroep en niet beschermd. Iedereen mag zich interieurontwerper noemen.
Werkzaamheden
Maar wanneer ga je naar een interieurarchitect en wanneer naar een interieurontwerper? De verschillen in werkzaamheden tussen een interieurarchitect en een interieurontwerper zijn groot.
Ga je flink verbouwen of zelfs nieuwbouwen en wil je al in de ontwerpfase van de woning zelf, voordat er iets gebouwd is, input hebben van een ontwerper. Ga dan voor een interieurarchitect. Zij hebben de technische kennis om het maximale uit jou verbouwing te halen. Architecten werken volgens het bouwbesluit en zijn op de hoogte van de NL-regelgeving en wat technisch haalbaar is tijdens een verbouwing. Zij denken dan ook mee over de eisen waar een verbouwing en nieuw interieur aan moet voldoen. Indelingsplattegronden, routing, licht- en elektraplannen werken zij dan ook uit in 2D. Ook kunnen zij technische (bouw) tekeningen maken en een 3D visualisatie maken van sfeer, kleur en meubilair (maatwerk) in een ruimte.
Staat het ontwerp van de woning al en heb je bijvoorbeeld al een aannemer in de hand genomen voor een uitbouw of wil je je huidige interieur een flinke opfrisbeurt geven? Dan is een interieurontwerper wellicht al een passende én goedkopere optie. Een interieurontwerper heeft ten opzichte van een architect niet de technische kennis voor een volledige verbouwing en gaat dus minder ver in de dienstverlening.
Hebben wij interieurontwerpers dan helemaal geen technische kennis? Natuurlijk wel. Waar wij interieurontwerpers ons dus iets minder bezig houden met het aanvragen van vergunningen en écht de bouw besteden we des te meer aandacht aan het interieur zelf, de eisen waar het interieur aan moet voldoen. Indelingsplattegronden; lichtplannen; Afwerking van de wanden, vloeren en plafonds; sfeer en kleuren; materialen en meubilair en maatwerk. Het woord ‘ontwerper’ doet al vermoeden dat er ook sprake is van ontwerpwerkzaamheden van o.a. speciaal op maat gemaakte items.
Heb je zelf ook een interieurontwerper nodig? Voor een kijkje bij mijn diensten Klik hier!