9 Tips voor jouw perfecte keuken
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe keuken, welke mogelijkheden zijn er op de markt en hoe kan ik me voorbereiden op een adviesgesprek voor de keuken? Een keuken koop je niet zo vaak, als het goed is een keer in de 15 jaar en in die tijd komen er natuurlijk weer nieuwe technische snufjes op de markt én veranderd waarschijnlijk ook je wensenlijstje voor de keuken. En daar ga ik je mee helpen in deze blog/
Naast dat ik zelfstandig interieurontwerper ben, werk ik ook nog drie dagen per week als verkoopadviseur bij Grando keukens en bad in Enschede, en in die functie voer ik heel veel adviesgesprekken en werk ik bijna net zoveel keukens uit. Ik weet dan ook als geen ander wat belangrijk is voor een nieuwe keuken én welke oplossingen er op de markt zijn.
1. Maak een wishlist
Wellicht voor de hand liggend, maar wanneer je veel geld gaat uitgeven aan een nieuwe keuken dan wil je natuurlijk wel dat hij goed past binnen je gewenste interieur. Bedenk dan ook vast, of laat je adviseren, in welke kleuren en materialen goed binnen jou gewenste stijl passen.
En naast de kleuren en materialen is natuurlijk ook de uitvoering van de keuken belangrijk. Wil je een greeploze keuken of juist met een greep. Wat voor type aanrechtblad zou je willen? Welke apparatuur gebruik je vaak en welke apparaten ben je liever kwijt? Denk aan een Quooker en/ of combioven.
Om de stijl en het wensenlijstje voor de keuken helder te krijgen kan het helpen om een moodboard te maken op Pinterest. Ook kan je bij verschillende zaken zoals ook Grando een inspiratiemagazine aanvragen of ophalen in de vestiging. Is je keuken onderdeel van een grotere verbouwing en/ of restyling dan kan een interieurontwerper ook een uitkomst zijn om de stijlen goed op elkaar af te stemmen.
2. Maak een begroting
Een begroting maken kan lastig zijn, helemaal voor een keuken. Een keuken koop je namelijk niet zo vaak én de prijzen zijn in korte tijd hard gestegen.
Toch is het een stap die je niet moet overslaan, met een helder budget kan je namelijk veel gerichter op zoek én kan je realistischer het gesprek aan met een keuken adviseur.
Om een idee te krijgen van wat jou keuken gaat kosten kan je natuurlijk indicaties opvragen in de keukenspeciaalzaken, maar vraag ook eens bij kennissen, vrienden en familie. Een andere manier is om online eens te kijken wat alleen de apparaten van jouw wishlist al kosten.
3. Levensduurbestendig
Een keuken gaat gemiddeld wél 19 jaar mee, maar wordt over het algemeen na 10 tot 15 jaar vervangen. Dat is best een hele lange tijd. Des te meer reden om goed na te gaan in welke levensfase je zit en wat je mogelijk in de komende 15 jaar nodig zult hebben.
Misschien wil je graag kinderen en wil je daar mee gaan bakken/ koken of gaan ze juist bijna het huis uit en heb je daardoor minder ruimte nodig in de koelkast. Als je al wat meer op leeftijd bent kunnen vaatwassers of hoogte of meer laden in plaats van kastjes handig zijn.
4. Elke meter telt
Steeds minder mensen willen bovenkasten, om een ruimtelijker en meer open gevoel te creëren. Maar dat gaat vaak wel ten koste van opbergruimte én ook bij niet al te grote keukens is het zonde om niet elke meter optimaal te benutten.
Gelukkig zijn er oplossingen om beschikbare ruimte optimaal te benutten zoals hoekkasten met draaiplateau's of zelfs uittrekelementen (LeMans-kast). Vergeet ook het afval niet!
5. Optimale werkdriehoek
Bij het indelen van de keuken is het prettig om een ideale werkdriehoek te creëren. Deze driehoek wordt gevormd door de koelkast, wasbak en kookplaat ofwel de functies koelen, spoelen en koken. Dit zijn namelijk de functies die het meest worden afgewisseld en waarbij de meeste meters worden gemaakt in de keuken.
Door een optimale werkdriehoek hoeven er geen onnodige meters gemaakt te worden terwijl er wel genoeg werkbladruimte over blijft. De driehoek verbind als het ware de functies zonder belemmerende obstakels tussen de functies. Zo wil je niet teveel lopen met volle hete pannen.
6. Voldoende werkruimte
Wanneer je graag kookt en/ of bakt dan is voldoende werkruimte heel erg fijn voor om ingrediënten neer te zetten, te snijden, te kneden, te marineren én natuurlijk voor de vuile vaat.
De ruimte die je waarschijnlijk het meest gaat gebruiken is de ruimte tussen de spoelbak en de kookplaat (werkdriehoek). Plaats de spoelbak en kookplaat dus niet strak naast elkaar maar houd daar 60 cm of meer ruimte vrij. Wist je dat 60 cm ook de standaard breedte is voor een vaatwasser?
7. De juiste werkhoogte
Wij Nederlanders zijn vrij lang, en waar onze keukens vroeger tussen de 85 - 90 cm hoog waren kan je ook kiezen voor 92 tot zelfs 100 cm hoogte.
Stelregel om de werkhoogte te bepalen is om staand je armen in 90 graden te zetten (scharnierpunt elleboog). Deze hoogte min 15 cm is je ideale werkhoogte.
Kijk echter ook naar wat je gewoon fijn vind en/ of gewend bent. Let wel op dat je nog in een pan moet kunnen kijken en bovenop je werkblad vaak nog een snijplank komt te liggen.
8. Verlichting en Elektriciteit
Werkverlichting is heel belangrijk in de keuken, helemaal als je wat ouder wordt. Je wil wel goed kunnen zien wat je aan het doen bent en of je ingrediënten nog goed zijn.
Bovenkasten zijn heel geschikt om ledspots onder te plaatsen, maar ook onder planken zijn er mogelijkheden voor onderbouwspots en ledstrips.
Wanneer je kiest voor verlichting die je feller kan maken en kan dimmen heb je zowel functionele verlichting áls sfeerverlichting voor later op de avond zodat je niet zo'n donkere hoek in kijkt.
Denk daarnaast ook aan voldoende stopcontacten voor apparaten als een waterkoker, broodrooster en blender.
9. Ventilatie
Wanneer je staat te koken loopt bij de geur van eten het water je al in de mond, helemaal als het goed eten is. Maar heb je het eten op? Dan wil je die lucht niet meer in huis hebben, laat staan de volgende ochtend. Ga jij aan de yoghurt met fruit heb je de lucht van de curry van gisteren nog in je huis hangen.
Met een goed afzuigsysteem is dat verleden tijd. Hiervoor kennen we allemaal wel de wandafzuigkap, maar daarnaast zijn er tegenwoordig nog meer hele goede mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging op recirculatie of plafondunits. Ook kunnen verschillende afzuigkappen worden ingebouwd in een bovenkast.
Zelf ook aan de slag met jouw interieur en/ of keuken en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Stuur mij dan vooral contact met mij op of plan direct een gratis kennismakingsgesprek.